Zeeland viert Internationale Vrouwendag: ‘Vluchtelingenvrouwen hebben ook ambities’

MIDDELBURG –  Zo’n honderdtwintig vrouwen kwamen zaterdag naar de ZB in Middelburg om Internationale Vrouwendag te vieren. Dat gebeurde met het congres Kracht in Crisis, een gezamenlijk initiatief van de Zeeuwse vrouwenorganisaties. Zaterdag werd in de bibliotheek ook de fototentoonstelling Fiere Vrouwen geopend. Deze is nog te zien tot 18 april.

Wat is vrijheid? En wat verbindt vrouwen over generaties en landsgrenzen heen? Die vragen waren de rode draad in de verhalen en gesprekken van vrouwen tijdens het congres.  ,,Wij staan op de schouders van de vrouwen voor ons”, zei voorzitter van het Zeeuws Vrouwenplatform Emmy Galama uit Zaamslag bij de opening.  

In Hulst (bioscoop De Koning van Engeland) is om 14.00 en 20.00 uur de film Bombshell te zien (kaarten via de website van De Koning).

In Clinge (Malpertuus) zijn van 13.00 tot 17.00 uur nog workshops, lezingen en stands. In Hulst wordt het vrouw-zijn gevierd met ‘dans, beweging, zijn, klank, stem, massage, expressie & meer… Jezelf vrij voelen, eren en zijn zoals je bent.’ Dat gebeurt van 13.00 – 18.00 uur in Cultureel Centrum den Dullaert. Een kaartje kost 44 euro.

De verhalen van vluchtelingenvrouwen maakten duidelijk dat bij integratie van vluchtelingen meer aandacht moet zijn voor de ambities en kracht van vrouwen. Te vaak ligt de focus op het vinden van werk voor de mannen. Scheikundedocente Hasiba Rashid die in 2000 uit Irak vluchtte, vertelde hoe ze vijf dagen in een vrachtwagen zat op haar reis van Turkije naar Nederland, overgeleverd aan mensensmokkelaars. In Nederland verdiende Hasiba haar brood als schoonmaakster. Tegelijkertijd slaagde ze erin een studie docent Nederlands voor anderstaligen af te ronden. Nisreen Almethaw vertelde hoe ze dagelijks levensgevaarlijke wegen over moest om haar studie in Damascus te volgen. 

De Congoleese vluchtelinge Wany Shabantu kwam als zesjarige in Zeeland, deed HBO rechten en haalde haar master in Londen. Nu werkt ze voor justitie. Ze is dankbaar voor de vrijheid die ze nu heeft, ook die om zelf een godsdienst te kiezen; een paar jaar geleden bekeerde ze zich tot het christendom. 

De Zeeuwse Wereldvrouwen brachten geweld tegen vrouwen onder de aandacht met de protestdans ‘Break the chain of violence’ en de film ‘Tien heldinnen wereldwijd’.

Bron: PZC Ondine van der Vleuten 08-03-20, 11:51 

Plaats een reactie